Lösings häradsallmänning

Häradsallmänningarna - arvet från Hedenhös.

Historia

En häradsallmänning är en skogsfastighet som ägs och förvaltas gemensamt av jordägarna inom ett härad. Uppkomsten av häradsallmänningarna kan spåras tillbaka till medeltiden då kringströvande jägarfamiljer blev bofasta och började odla jorden. Gårdar blev byar, byar blev bygder och skogsområdena mellan bygderna måste värnas från intrång från andra bygder, de sk "almaeningerne". Behovet av en gemensam krigarskara - en här för försvar eller härjningståg- krävde administration och så uppstod häradet.

Under 16- och 1700-talet minskade häradsbornas inflytande över sina allmänningar men genom Kungl brev den 16 mars 1824 och genom riksdagsbeslut 1932 bekräftades äganderätten. I begynnelsen var jakten och fisket och sedemera skogsbetet av dominerande betydelse. Naturautdelningssystemet fortlevde in på 1950-talet och många bönder for på vintern upp i Kolmårdsskogarna för att avverka sin utmärkta del. Numera sker virkesförsäljningen i allmänningens regi och avkastningen delas ut i pengar.

Lösings häradsallmänning

Lösings häradsallmänning består av socknarna Dagsberg, Furingstad, Krokek, S:t Johannes, Styrstad och Tingstad. Häradet med sammanlagt 228 mantal, fördelade på ca 150 delägare, äger mark och bedriver verksamhet i Kolmården samt på mindre fastigheter i Finspång och Vingåker kommun. Allmänningen omfattar ca 5 825 ha varav ca 4 742 ha är produktiv skogsmark. 1 083 ha består av impediment varav 687 ha är berg och mossar och resterande areal är ledningsgator, vägar, inägomark och reservat. Utöver detta äger allmänningen också ca 478 ha vatten.

På allmänheten finns vackra och unika områden med ett 40-tal småsjöar. Fiskevatten i våra sjöar och i Bråviken arrenderas ut till ett flertal arrendatorer. Även jaktmarker arrenderas ut. 

Skogsarbete anno 1953 

En film om skogsarbete tagen vid Dammbråten 1953. Virket som togs ned skulle med stor sannolikhet till Strömsfors såg.